Følg Stena Line Norge

Stena Lines metanolprosjekt dobbelt prisbelønnet på en uke

Nyhet   •   apr 19, 2016 14:30 CEST

I løpet av forrige uke fikk Stena Line ytterligere to priser for konverteringen av Stena Germanica – verdens første metanoldrevne passasjerferge. Den ene prisen er Shippax "Eco Award", presentert på den årlige Ferry Shipping Conference, og den andre er "Ship of the Year Award" som ble presentert ved European Marine Engineering Conference og Awards.


Det var i mars 2015 Stena Line skapte historie med introduksjonen av Stena Germanica, Gøteborg-Kiel, som verdens første metanoldrevne ferge

- Vi er selvsagt veldig glade for disse to prisene. Bærekraft er et strategisk viktig område for Stena Line, og dette er et viktig prosjekt, ikke bare for oss som et rederi, men for hele bransjen som trenger bærekraftige drivstoffalternativer for å være konkurransedyktige. I denne sammenheng er det også viktig for oss å takke våre samarbeidspartnere, Wärtsilä, Methanex, Lloyds Register, Port of Gothenburg, Kiel Harbour og EU for deres bidrag til prosjektet, sier Niclas Mårtensson, Vice President i Stena Line.

Siden mars 2015 har metanolprosjektet vært i gang som et pilotprosjekt der driften med metanol har blitt utviklet og evaluert fortløpende. Hittil ser resultatene lovende ut. Så langt har to hovedmotorer blitt konvertert til å kjøre med metanol, de resterende to skal konverteres i de kommende månedene.


Metanol er et mye grønnere drivstoff enn tradisjonelt drivstoff. Når det brukes i drift reduseres utslipp av svovel (SOx) og svevestøv (PM) med cirka 90 prosent, og utslippene av natrium (NOx) reduseres med om lag 60 prosent.

Shippax "Eco Award" ble mottatt under en seremoni på Ferry Shipping Conference 13.-15. april av Niclas Mårtensson. Juryens begrunnelse var følgende:

“Stena Germanica has been given an Eco-Award for the innovative use of methanol as alternative fuel.”

Ship of the Year Award ble mottatt ved European Marine Engineering Conference and Awards i Amsterdam, 13.-14. april av Per Stefenson, som er Stena prosjektleder for metanolprosjektet. Juryens begrunnelse var følgende:

“Stena Line receives the award for Stena Germanica’s methanol-fuelling retrofit. The objective of Stena’s methanol pilot project was to develop a pragmatic, cost effective and green fuel option.”

Stena Line har tidligere mottatt priser ved fire forskjellige anledninger for metanolprosjektet.

  • Swedish Maritime Day “Innovation Award 2015”
  • Green Ship Technology: “GST Ship-owner of the year”
  • The Swedish Confederation of Transport Enterprises “2015 Pegasus award”
  • 2015 Global Business Excellence Awards UK "Outstanding Green Initiative Award"

For mer informasjon, ta kontakt med Jesper Waltersson, pressesjef, Stena Line, tlf +46 (0) 704 85 85 32 eller jesper.waltersson@stenaline.com

Om Stena LineStena Line er et av Europas ledende fergeselskaper med 35 skip og 22 ruter i Nord-Europa. Stena Line er en viktig del av det europeiske logistikknettverk og utvikler nye intermodale godsløsninger ved å kombinere transport med jernbane, vei og sjø. Stena Line spiller også en viktig rolle for turisme i Europa med sine omfattende passasjeroperasjoner. Selskapet er familie-eid, ble grunnlagt i 1962 og har hovedkontor i Gøteborg. Stena Line er en del av Stena Sphere, som har om lag 20 500 ansatte og en årlig omsetning på over 50 milliarder kroner.